It's December! Let's countdown...

Assalamualaikum...


It's December already!!! omg...bnyk benda x setel lagi...huhuhu tapi yg pelik perasaan cemas lgsung x ada, tapi bila tgk list barang2 waaaaaaaaa biar betol??? bnyk benda x setel lagi kot..huhuhu
 
 
Relax...take a deep breath then, let's proceed...what need to do first?
 
 
First, hantar baju nikah kat tailor. (not done yet)
Second, buy kain net untuk buat veil. (not done yet)
Third, buy weeding shoes. (already survey)
Fourth, prepare brg hantaran (also not done yet)
Fifth, book DJ and kompang. (already survey)
 
 
These are things yg worried jgk la skrang ni. The rest Alhamdulillah dah setel. Just now, after lunch break pi CMART tgk depa wat year end sale. Then ternampak kasut kawin. Cantik gila. Polo ok... Design dia lebih kurang mcm ni.

Penuh dengan diamond (tipu punya la...hahaha)
 
 
Kalo ade duet dah lama grab, tgk la kalo rajin pi beli. Kalo x rajin tgk next year kot diorg keluarkan pattern laen. Hahaha...wat mcm exclusive client plak..hikhikhik
 
 
Next, nk wat veil. Veil mcm ni cantik kan.
 
Veil ni untuk time akad nikah, x dak lah over sgt. Cantik and simple je
 
 
Nak hasilkan veil ni perlu ada kreativiti n kerajinan yg tinggi. Hahaha...rajin tu penting sbb kalo x rajin apa pown x leh wat. Kalo nk beli mmg senang, tapi pasal nk cut cost punya pasal, alamatnya kena wat sendiri lew...huhuhu. X pa nnti bleh simpan or boleh sewa or boleh jual.. :)
 
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
  

Seminar at Cititel Penang

Assalamualaikum...
 
 
Been busy lately nih...biasalah hujung tahun..bnyk kerja kena settle especially kerja ofis.
 
 
Baru2 ni pergi dengar seminar dkt Penang, anjuran KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) berkaitan produk kosmetik dan ubat tradisional dibawah kendalian BPFK (Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan). I know, when we go there after return back to office sure will lots of thing needs to do. Hahahaha...
 
 
As customer, whatever product cosmetic, supplements, also medicines that we take need to check is the product itself safe or not. Kalo ada kesan sampingan yang merbahaya, atau mengandungi bahan merbahaya ataupun packaging dia rosak or product itself rosak kat market, need to report immediately. At lest, pihak berkuasa boleh ambil tindakan daripada memberi kemudaratan kepada pengguna lain. Betol x?
 
 
Seminar held at Cititel Penang, awesome place, awesome service and of course awesome food!!!
 

 

Disebabkan berlangsung selama dua hari, me n my colleague stay kat sini.
 

 Superior room. Bilik selesa, ada bnyk kemudahan, and service pown bgus. Very recommended who's cari hotel area Georgetown, Penang.
 

 View from 10th floor. Mau gayat jgk oOOOO...Tapi best tgk laut.. :)
 
 
Bercakap pasal produk kosmetik, igt nk tukar skin care lah...pakai Nutox plak. Nnti kita wat review ok.. :)
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 

 

Water vs Electric

Assalamualaikum...
 
 
Awal kan update. Hehehe... ceritanya air tak ada kat rumah... Dah la dgn nk pi keja, adik nk pi sek. Huru hara betol. Seharusnya pagi2 bangun dgn ceria, tapi air tak ada..apa pown x boleh buat...huhu


 
vs
 

 
For me, water is more important than electric. But somehow electric also important to us. Imagine if these two did not exist in the world anymore. Electric is ok I think, but how about water? Can u imagine dunia kering kontang x ada air??? Huhuhu nauzubillah..
 
Ape-ape pown pihak berkuasa must let all citizen know when the water is not available. Menyusahkan taw x jadi mcm ni. Fine korang nk buat keja, but do tell us. Air tak ada semua kerja tak jadi. Mandi, membasuh, masak...semua tu pakai air.
 
So, as a conclusion, kalo air x ada...pi lah cari air. Tak yah dok tggu kat pili air. Air tak akan keluar punya. Hahaha... For me, dtg keja awal2 sementara org tak dtg....hehehehe
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 

Think Positive

Assalamualaikum...


Lama x update. Contest pown no idea what to write. So, I let it go just like that. These few days probably week, been thinking a lot of things. Make me stress. Ooucch! -_-"
 
 
Everybody know what is stress. Maybe have faced it. But how to avoid it???? As a conclusion, learn stress management...hahahaha

 
 
Stress with work, daily lifetime is normal. I'm not a person who ate lots if stress. Because I'm afraid to gain weights. Satu masalah plak nanti. Hahahaha >.<
 
 
When I'm faced problem during working. I'll story to my fiancĂ©e. Because he's knowledgeable, and know how to solve problem. Perempuan biasalah, bila marah, sedih dah tak boleh pikir apa2 dah kan. As he said, in working life, you can't protect somebody because want to save their job because of personal matter. Working life is competitive place. When you late, the others will cut you. And if you too care about others job, how about your jobs? When you faced your boss, never back up your colleague which is non your business. Why??? In reverse they will put a blame on you.
 
 
We do care about people because of humanity. But, do they really care us to??? So, buat baik berpada-pada, buat jahat jgn sekali.
 
 
When it's come to family problem. Never ever told others. If you faced stress because of family problem, try to solve by your own. You know, mulut manusia bukan mcm mulut tempayan boleh ditutup. Nanti x sampai 5 minit u cerita kat A, nanti B,C,D semua taw your problem. Itu dah mcm bukak pekung di dada. Kan...So try to solved by your own. Learn psychology, that will give benefit to you.
 
 
How much problem that we got, actually Allah S.W.T give it to us. He want to test how strong our Iman. Jangan jadi mcm orang yg berfikiran pendek, ada masalah sikit, lari, bunuh diri. Berdosa taw. Bkn boleh masuk syurga pown buat mcm tu. Dia tahu setiap umatnya boleh hadapi masalah2 yg Dia bagi sebab Dia x akan bagi masalah melebihi tahap keupayaan setiap manusia itu sendiri.



Lots of love by TheTiramisuLovers

Resepi Fillet Isi Ketam Goreng

Assalamualaikum


Lama betol x update. Sibuk sikit. Hari ni nk share resepi plak. Hehehe..bkn terror sgt pown tapi sebab mood "Rajin" dah dtg....so, Alhamdulillah... lah kan. Kalo penyakit "M" a.k.a Malas datang..ape pown x jadi...hehehehe


Weekend baru2 ni buat kudap2 sikit. X sampai sehari licin! Laku betol kudap2 kite... :)


Bahan-bahan yg sangat2 mudah nk cari:

1kg Fillet Isi Ketam (bila dh goreng boleh dpt satu balang penuh)
Daun Kari (untuk buang bau hanyir dan ada bau2 kari sikit)
Minyak masak (untuk menggoreng)

Langkah2:

1) Carik2 fillet ketam tu halus2..
2) Bila dah siap, basuh fillet ketam yg telah dicarik2 tu
3) Goreng dalam minyk yg panas....masa goreng tu boh sekali daun kari


Note: Saya x boh apa2 perisa sbb rasa dia dh sedap dah..isi ketam kan manis2... :)


Mai tgk gmbr cikit....

Fillet isi ketam yg dicarik2 halus....


Guna sampai 2 kuali sbb nk cepat..hehehe... 



Dah siap! yey.... :)


Orang laen dh bnyk yg try tapi kite baru nk try...hahahaha. Anyway, selamat mencuba kalian.. :)


Lots of love by TheTiramisuLovers




When a Girl desperately want to talk in English

Assalamualaikum...


Last week kind of busy week because the big managing director is coming to office. Kau mula gelabah...hehehe
 
 
The first thing come out from my mind is "how to converse with him????" OMG! That the only thing I'm scared whenever they come here. dush dush dush -_-"
 
 
Hahaha...see I can't speak very well in English but I can write. I'm trying to learn English.. Tapi x lah hebat sgt pown kan... Tu pasal setiap kali calling masuk who's talk with me in English I'll reply in Malay. That's me... Because I know they can speak Malay. Unless oversea people of course kena cakap omputih, kalo cakap Melayu mana depa nk paham kan...hehehe
 
 
 It's good who's can speak very well but when you talk with people who don't understand don't ever underestimate them. Ok.. Sebab sometimes people like that yg buatkan kita e'eleh....mcm pandai je ckp BI... Sekali kita balas piau punya ayat BI baru depa taw..hehehe
 
 
Its good you can learn new languages. At least you can communicate well with people abroad. Whatever it is, we must love our mother tongue. "Bahasa menunjukkan bangsa" cewah...hehehe 
 
 
Eh...apa motip ek entry nih...huhuhu
 
 
Nak cerita...when the big boss ask me about holiday. I want to share with him about the Qurban. Raya Qurban baru2 ni... Bila sampai satu part tu want to tell him we "sembelih" binatang qurban, then ehhhh... Nak ckp macam mana ek. Tak kan nk cakap "cut cut the cow" ....... stuck takat tu... hehehe then he ask another colleague... His face mcm nk taw lebih lanjut but I'm sorry sir my vocab very limited...huhuhu
 
 
But still I can converse with him. Since we celebrate his birthday in advance, so he appreciate very much whatever we did. The foods, the surprise. Lovely.
 
 
Happy birthday my boss, I'm happy we can work together in order to accomplish company vision and mission. I wish all your wishes comes true.
 
Till we meet again
 
So, the moral story is, when you work you can't say you cannot but you must say "I'll try", "I'll give a try". That will measure either you are capable enough or not. Bkn senag nk dapat peluang, when it's come grab it and do very well. Biar seribu halangn mendatang sekali pown, jikalu dah dittapkan sejak azali lagi kata itu rezeki anda, jadi mcm mana sekali pown ia tetap rezeki anda.
 
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 

E-Day: Hantaran

Assalamualaikum...


Agak lama peram entry ni. Perlu ada kesungguhan yg tinggi and time yg mencukupi. Malam2 baru boleh update sikit...


Kita throwback balik untuk bulan 3 tahun 2014. Entry ni pasal hantaran. Hantaran untuk bertunang.


Jom tgk gmbr....



Yg ni hantaran dari side perempuan. Bnyk kan?


Hantaran dari perempuan 17 asalnya (1 hantaran x ada dlm gmbr), sebab laki belah laki inform nk bawak 15. Last2 diorg bawak 17 sbb ada saudara diorg yg bagi. So, 17 balas 17. Hahahaha...sama... tapi Mr. F cakap ala..adat je tu...so, dia x kisah pown. 


Semua hantaran ni both me and my mum buat. Start buat hantaran lepas diorg dtg merisik secara mengejut last end of month January. Mmg struggle betol buat. Semua DIY sendiri. Tapi stand untuk hantaran beli lah. Bunga buat sendiri...nk jimat punya pasal beli kertas bunga, n buat bunga sendiri... Menjadi jgk.. :)




Cake dgn cupcake ni tempah. Entry untuk cake ni ada kat SINI




Hantaran sebelah kiri bentuk mcm kayu balak ni, dalam dia ada gula n susu. Ada simbolik tertentu. Hantaran sebelah kanan bentuk macam buah anggur ni, dalam dia ada telur puyuh. Diorg boleh mkn dgn pulut kuning nnti. :) 



Korang tgk x ada sirih junjung kan? Sebenarnya kitorg janji mmg x mau buat. Sbb ia just adat, n x ada sapa nk mkn sirih. Kalo org tua2 dpt taw mesti depa marah. Diorg kan berpegang pada pepatah, biar mati anak jgn mati adat. Huhuhu




Ni plak hantaran daripada pihak lelaki. Tgk ada sirih junjung kan?


Mr. F ckap sirih junjung tu bkn dari family dia. Saudara-saudara diorg yg bawak. Hahahaha... Nak dijadikan cerita, my mum just tukar isi dalam dia ja. X sure, laki bagi pulut perempuan kena balas dgn beras x salah. Daun sirih plak mintak kat jiran blakang rumah dia bnyk. Kebetulan semua tu. 


Tgk tema warna nk sama kan. Mr. F la...dia janji nk wat warna gold, but he's come out dgn blue colour. Naseb kita ada pink cikit2..huhuhu 


Orang laki..biasalah..depa bkn nk amik taw sgt..asal majlis jalan lancar cukup...Perempuan very too details...hehehe Biasalah..perempuan..dah lumrah...



Lots of love by TheTiramisuLovers


What Inside My Pouch?

Assalamualaikum...



 
All this inside my pouch. Sejak kebelakangn ni, suka gila kumpul alat2 make-up... Ada instinct nk cantikkan diri kot..hehe All this beli kat AVON ja sbb mmg dari sekolah guna brand ni and barang2 make-up dia murah n mampu dimiliki. Quality also good.  


Eye liner, Mascara, Magic lipstick, Crayon lipstick
 
 
Dulu pakai mascara je sbb x reti pakai eye liner. But now, kalo keluar rumah x pakai eye liner mcm x lengkap je. Hehehe >.< Also, teramat suka lipstick magic and crayon lipstick. Lipstick magic ringan n warna dia tahan lama. Kau mkn la bnyk2 kali pown warna dia still ada lagi.
 
 
Sesetengah lipstick warna fine mmg cantik, tapi dia berat. Berat tu means bila dah bubuh kat bibir rasa lipstick tu berat. Maksud dia mcm tu lah...
 
 
 
Crayon lipstick from AVON ni warna dia cantik n ada glitter sikit. Cantik sgt!
 
 
I'm not typical girl yg suka habiskan duet ratus2 untuk beli brg make-up, tapi beli yg mana mampu sahaja. Lagi pown, bkn hari2 nk make-up tebal. Just light2 sahaja. So, cukup takat mana yg ada sudah. Lagi pown x ikut brand sgt. Kadang2 brand saja yg buat harga final goods mahal. Kalo beli kat kilang murah ja. Hahahaha
 
 
So, as a conclusion, nk beli brg make-up boleh, tapi beli yg mana nk pakai. Takot bazir n brg make-up ada expired dia taw. :) Sharing is caring!
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 


Atasi Rambut Gugur dgn Dove

Assalamualaikum...


Korang pernah alami x rambut gugur??? Mesti tension kalo rambut asyik gugur je...mula lah nk cut bagi pendek...kan3??
 
 
Same goes to me! Perasaan bila tgk rmbut gugur.... bnyknya.... mula lah.... nk cut hair bagi pendek lah. Rasanya tu je lah solution yg paling t'baik. -.-"
 
 
Rambut gugur d'sebabkan akar rambut x cukup kuat, tambah plak rambut yang rapuh x cukup kuat. Try macam2 jenis shampoo...Lastly, jumpa yg nih!
 

Try after convinced by my friend
 
First time try dah jatuh hati berjuta-juta kali. Kurang seminggu boleh nmpak perbezaan. Now dah nk masuk two months already. Sgt b'puas hati. I just bought the shampoo and the conditioner. Later nk try serum plak. Jgn igt penjagaan rambut x penting. Penting jgk taw. Penjagaan kulit kepala, rambut penting walaupun kita berhijab sekali pown. Kecantikkan dalaman menyerlahkan kecantikan luaran gi tu... :) 
 
 
Also try this. Kuatkan rambut. X oily sgt. Bau pown ok. Not too strong.
 
 
Lately ni, suka betol beli produk penjagaan peribadi contoh mcm skin care, health supplement, makeup etc. Suka beli barang cute2 contoh macm pouch, pengepit kuku yang comel! Penjagaan rohani kena juga kekalkan dan tingkatkan. Kan... :) 
 
 
X sabarnya tinggal beberapa bulan lagi. Mula dah nervous...hehehe -.-
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 



My defination of Successful

Assalamualaikum...


Everybody have their own goal/wish list in their life. Same goes to me. When I'm kid, I don't know why at school teacher always ask, what your "azam"? It's happen during first term of schooling a.k.a masa awal2 masuk sekolah la.
 
 
When I'm in secondary school then I know what is my AZAM actually. Simple! Want to be a successful person. That's it! But it's not very simple to become a successful person. Sound like waaaaaa...very easy.. NOT!
 
 
Successful does not only...you have a lot money, then you are successful person. You got a very good job then you are successful person. NOT!
 
 
What I'm mean is successful in this world and in the hereafter. Maybe certain person very successful in this world, but in the hereafter... we don't know.
 
 
I'm looking back through my wish list, most of them like "mengejar duniawi". Sometimes I just think, "cukup ke bekal nk bawak ke sana nnti" or "bekal kosong semata2"... 
 
 
Human....sometimes they remember but sometimes they forget. But Allah S.W.T never forget each of us. Always watching us..only kita wat2  x nmpak....wat2 lupa...
 
 
So, bersempena 1 Zulhijjah hari ini...jatuh plak Hari Jumaat, mari lah kita sama2 kumpulkan pahala dengan mengamalkan sunah-sunah Rasullullah..seperti ibadah korban.
 
 
Teringat Ibadah Korban, teringat plak Arwah Pak Long, dia dah wasiatkan Lembu yang dia dah beli dan buat sama macam Korban tahun lepas. Sedih... T_T
 
 
by TheTiramisuLovers
 
 

Perginya Tak Akan Kembali

Assalamualaikum....


Bulan ini, bermacam dugaan telah berlaku. Di usia makin mengenjak ke senja pasti sang Pencipta Yang Maha Esa akan menyeru untuk kembali ke pangkuannya. Namun, tak semua yang kembali dalam kalangan umur senja. Umur muda pown ada juga.....


Kalau diimbau kembali wajahnya, gelagatnya, ketawa jenakanya...pasti air mata ini deras turun dengan lajunya. Semoga arwah Pak Long kesayangan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Beliau tidak pernah menyakiti orang lain, malah beliau juga tidak mempunyai penyakit2 kronik. 


Allah SWT permudahkan jalan beliau. Tapi yang sedihnya, sapa nak jaga Mak Long? Anak2 dia masih bersekolah lagi...sedih..sgt sedih..kami anak2 saudara yang rapat dengan beliau sgt merasa kehilangannya..inikan pula anak2 beliau..sabahat2 karib beliau..anak2 buah beliau..anak2 muda yg beliau suka bantu...


Allahhuakbar...Allah Maha Besar...Allah Maha Mengetahui segala-galanya...Mahupun yang ghaib ataupun yang celik...


Al-fatihah untuk beliau... 1957-2014




Tugasan Kedua Cabaran iPhone 5s - iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Assalamualaikum...


Apa khabar semua? Hope you all sihat2 la ye.. skrang musim hujan, kat Kedah la....so, jaga sama kesihatan ok.... :)
 
 
After lunch tadi bkk blog Nikkhazami so ternampak post tentang cabaran kedua iPhone 5s anjuran Denaihati.com. Nampak sgt x alert. Huhuhu -_-" Denaihati.com update entry semalam which is on 14/09/2014 but today, 15/09/2014 baru perasan. Tu pown sbb tgk Denaihati Network group kat fb. Ish3...x alert betol...hahahaha
 
 
Banyak kali jgk la baca arahan tentang penyertaan berkenaan. Tapi ............ kurang paham -_-". Hahahaha...mmg nk kena ketuk mcm ni..huhuhu
 
 
What can I conclude all about the task is, need to become top 70 commenter on blog Denaihati.com from 15/09/2014 till 15/10/2014. So, kna rajin2 la bkk blog Denaihati.com dan drop comment. X susah kan? Senang ja... :) Alang2 bkk blog kita tu, rajin2 la jari jemari anda yang halus runcing untuk bkk blog mereka. Bnyk info taw kat blog depa... (puji sat...) Hahahahaha 
 
 
Last but not least, good luck everybody. For those yang berjaya second round, jangan sia-siakan peluang yang ada ok.
 
 
Sapa2 nk taw syarat2 dia, boleh klik kat SINI. Sapa2 plak x taw sama ada layak ke x untuk cabaran ni, boleh tgk kat SINI.
 
 
Cantik x??? Cantik kan... ape lagi..rajin2 la komen kat blog Denaihati.com. :)
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 
p/s: Kepada semua peserta please update link penaja ok uolls... :)
 
 

Penawar Terbaik Habasyi 88 - Habbatus Sauda

Assalamualaikum


Nabi Muhammad S.A.W bersabda:
 
"Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati". (Hadis riwayat Bukhari).



Memperkenalkan produk penawar Habasyi 88 - Habbatussauda Oil 500gm (125kapsul)





Eh..kenapa kapsul??? Ha...nk taw x khasiat kapsul ni. Dalam kapsul ni ada
 
* lebih 100 bahan aktif dengan pelbagai khasiat dan penyembuhan
* membantu mengubati impotensi (lemah syahwat)
* kaya dengan Beta-sitosterol yang mampu mencegah kanser
* Nigella Sative yang membantu melawan keletihan
* khasiat anti-tumor tanpa kesan sampingan
* khasiat anti-histamine, anti-oksidan, anti-biotik, anti-mikotik, dan bronchitis
* semua dalam satu pil berbanding ubat konvesional
 
 
Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk:

1) menghasilkan kulit muka yang cerah,
2) membantu merawat batuk dan asma,
3) membantu merawat kencing manis, selsema,
4) membantu merawat keguguran rambut, tekanan darah tinggi,
5) membantu merawat masalah untuk tidur,
6) membantu merawat sakit sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah,
7) mengurangkan kolestrol, merawat batu karang dan sebagainya.
 

.........................................................................


Menurut Ibnu Sina dalam bukunya berjudul "Canon of Medicine" menyatakan Habbatus Sauda merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.


.........................................................................
 
 
Manakala, Ibnu Qayyim dalam bukunya "Medicine of the Prophet" menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti:
 
~ batuk, bronchitis, masalah perut, kecacingan
~ masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain,
~ menambah susu badan, menambah pengaliran air lir dan sebagainya. 
 
 
.........................................................................

 
Dr. Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).


.........................................................................



Bagi yang berminat untuk mendapatkan produk ini atau mendapatkan lebih informasi boleh
 

SMS/Whatsapp Encik Fadzli : 011-31502729 
 
 



Lots of love by TheTiramisuLovers

Kuih di Waktu Petang :)

Assalamualaikum


Hola! Masih di office ketika blog ini ditulis. Nampak sgt curi tulang. Hahahaha!!! Bukan curi tulang, tapi x dak keja....tgh2 bulan kerja x bnyk mcm awal n hujung bulan. So, dikesempatan ini, daku mencoret sikit la kat sini, sebab aim x mau tinggal blog lama2 kan....kang semangat menulis hilang plak...hehehe
 
 
Alkisah, time lunch beli kueh. Hajatnya nk makan lepas makan nasi. Tapi kenyang sgt kan...huhuhu Sini SP murah lagi kuihnya. Sebijik RM 0.30. Setengah gerai dah hentam 3 biji RM 1.00 kan? Kalo kat KL mesti mahai kan. Dah la kueh la ni kecik2 sgt aih...comel sgt!
 

Suka gila kuih seri muka ni. Pastu cucur badak n roti inti sardin. :)
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 
p/s: Nk cita yg ni je sebenarnya...hikhikhik jgn marah... >.<

Yeay! Layak ke pusingan seterusnya!!!

Assalamualaikum


Mintak ampun, maap pagi ni ja dua entry beturut2...huhuhu sorry ek... Nak cita sikit nih..hehehe
 
 
Hari 2 ada masuk contest, sesaja masuk..sebab ada perasan sorg blogger yang kita follow ni dia masuk, so mcm interested je tu pasal join. Lepas join plak, mmg x amik taw dah apa jadi..contest mcm mana, bila announce pemenang bagai bila pown x taw...tapi blogger yang anjurkan contest tu ada reply kata ralat. I do know what that mean. So, still curious. Tambah plak x dak time nk godek2 fb or blog...(Nampak sgt buzy) huhuhu


Honestly mmg x taw, I join contest tu sbb ada cerita tersendiri. Everybody have their own story. Same with me. Mau plak dia mintak karangan tu kena lebih 300 patah perkataan. Lepas tarikh contest tu mula cuak lepas ke. Berjaya kah? Mula rasa, sepatutnya kena add spices sikit, gula sikit, garam sikit kat blog tu. Baru cerita menarik. Kihkihkih >.<
 
 
Pagi ni, after done with new entry, tgk comments untuk entry contest tu. Kata good luck for next round. Macam..eh pelik...ada plak ek next round. Kalau taw kat denaihati.com, sah2 dia kata..budak ni reti join contest ke x? Hehehehe...mintak map le ye... :-p
 
 
 
 
My blog x lah popular like others. But once people visit here then drop comments, I do appreciate them and of course I'm happy!! Syiok oOOO...hehehe


Spot there! On number 85. My blog! Thanks Denaihati.com Really Appreciate walaupun kalo rezeki takat level tu ja... :)
 
 
Nak ucap thanks kat blurr4everblurr.blogspot sebb boh entry peserta yang lulus cabaran IPhone 5s :)
 
 
Untuk peserta yang join contest hari tu boleh check senarai penuh kat sini Denaihati.com
 
 
Semoga Berjaya untuk next round semua! :)
 
 
Lots of love by TheTiraisuLovers
 
 


A Day with Girlfriends

Assalamualaikum
 
 
Hola everybody! Buat macam ramai...hahahaha
 
 
Salam kemerdekaan buat seluruh rakyat Malaysia!!! Walaupun saya update blog pada 2 September time pejabat plak kan.... tak bermakna kita hanya menyambut merdeka pada 31 Ogos sahaja. Hari2 kita kena igt n jaga kemerdekaan untuk Negara kita. Tak gitu??? Hehehehe
 
 
Macam biasalah, musim cuti ramai yang amik peluang bersantai bersama keluarga, rakan2 dan saudara mara. Pegi tgk perarakan kemerdekaan kat dataran merdeka...Bestnye!!!! Selama ni kita tgk kat tv jer...tu pown Alhamdulillah..dapat jgk tgk... :)
 
 
Di kesempatan masa yang ada, plan keluar dgn girlfriends. Skrang ni dah canggih...guna apps whatsapp ja dah boleh gather ramai2. X yah nk mesej sorg2. Lambat. La, add je ramai2 boh dalam group whatsapp. Senang! Tambah plak kengkawan yg dok jauh2 kan...time cuti mesti diorg balik hometown, so ape lagi...keluar la!!! Hehehe...
 

 Camera 360. Poyo gila! Gmbaq mau flawless....hahahahaha -_-"
 
 

Eating, playing, shopping is our routine kalo keluar sekali. Tapi skrang dah beza sikit. Masing2 akan tanya khabar, kerja macam mana, kawan ok ke x... Masing2 take care each other..sweet x? hehehe... Now tambah satu lagi, changing information each other. Since kerja bidang laen2, so if nk info apa2...just ask, sharing and change.
 
 
Best friends since sekolah lagi, so best la dapat kekal jadi kawan dari sekolah sampai sekarang. They are drift girl except me b'coz takot nk bawak keta walaupun ada lesen n keta kat rumah. So, they will pick up me..hehehe I mampu rempit je... Sonang!



Playing time! Already change title juara longkang with Hanis...lol Hehehehe >.<
 
 
X sabar tggu next gathering. Mudah-mudahan jadi before I change my title to become "Puan". Kalo dah change title susah plak nk keluar dgn kengkawan..huhuhu...
 
 
Salam Kemerdekaan ke-57! :)

"Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta"
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 
 

Countdown to the next step!

Assalamualaikum
 
 
Berangan nk buat page "DIY Wedding Preparation". Tapi tahap kemalasan yang sgt melampau lately ini....rasenye kelaut agaknya angan2 berkenaan...hahaha -_-"
 
 
Left six and half months to go!!! Perasaan nervous takot apa2 yang x cukup or tertinggal jgn dok habaq la kan. Kali ni mmg kena wat preparation awal2. X mau dah mcm engagement hari tu. Malam tu sempat lagi wat hantaran. Mmg pkl 2 pagi la kan baru tido...hehehe
 
 
Alhamdulillah, setakat nih bunga telur hampir 90% dah siap! Lega rasanya..start buat before puasa lagi...berkat usaha, rajin, tekun, sabar...ececece.... Nak jimat punya pasal kan... :) Next DIY, nak cari barang2 untuk hiasan bilik pengantin. Sebab x amik pown pakej hiasan bilik pengantin dgn butik. Nak jimat punya pasal jgk...hahaha Selagi kita boleh cut cost, kita cut sbb nnti lepas kawin nk bina hidup baru, perlu jgk pakai bnyk duet. Kalo ikutkan, DIY hasil tgn sendiri lagi kreatif taw.
 
 
Catering, butik, dgn photographer semua dah booked dah. Alhamdulillah rezeki Allah permudahkan. Dapat pown harga yang berpatutan.
 
 
Skrang my aim is to go to the book shop. Nak beli buku2 ke arah menjadi isteri solehah. X kisah org nk kata apa, tapi x salah nk timba ilmu pengetahuan through books. Dapat bnyk benefits kot. I ulat buku jgk ok. Preparation dari segi mental, dah mula behave mcm wanita sejati konon2. Hahahaha.... X lah..., dah boleh accept la nnti kena ikut husben. X leh selamanya dok dgn mak ayah je kan... Tapi sedih jgk, nnti kalo mak n ayah nk gi mkn luar sape nk blanja, sape nk tenangkan mak kalo mak marah2..huhuhu.... :'( X pe, rumah mak dgn rumah bakal mak mertua dkt je, boleh jenguk 2 in 1...hehehe :)
 
 
Last but not least, rasa teruja nk tggu saat,detik berkenaan. I still countdown the day. X sabarnya! Nervous, happy, excited semua ada. Walaupun org kata, lmbt lagi derrrr... :-p
 
 
Lots of love by TheTiramisulLovers

Where You Want to Go?

Assalamualaikum


Hola! ("hello" in Spanish language) Lepas tgk gambaq Spain Uolls masa cekerama baru2 nih....hehehe terus x guna hello, tapi guna hola. Mcm cute plak "hola" :)
 
 
Orait, entry ni nk cerita pasal "where you want to go"? Macam biasa2..tapi ada maksud t'sirat.
 
 
Dari kecik lagi I decide what I want to do in d future. For example, after PMR nk masuk sekolah asrama penuh. Tapi x dpt sbb time tu mgkin x berapa "canggih" so x taw nk isi mana borg bagai. Agak terkilan. But, I do enjoy sekolah biasa. 
 
 
After SPM, nk sgt masuk Matrik. Tapi kecewa lepas x dpt paggilan. My bestfriend dapat. But, Alhamdulillah x lama lepas tu dapat second intake. Because of I'm not good enough in study, I just got CGPA/GPA so so saja. But, Alhamdulillah I still can enter Uni.
 
 
Bila piker balik, I can be a best person after going to Asrama penuh. Nampak x ketidakpuasan disitu...huhuhu Tapi, semuanya dah d'tentukan. I do not know why I cannot do well in SPM like PMR. But, it's takdir. The past is the past. Let it go. Sentiasa ajar diri sendiri untuk bersyukur. Tapi besa lah bila ada setan2 ni asyik menghasut supaya x puas hati. Namun, try to fight. Sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterima, takdir yang telah ditentukan.
 
 
Where You Want to Go?? Now, what can I say, in future I will move to new place. Kadang2 argue jgk dgn fiancé, why not just staying in Kedah? But sometimes, I just think...it's good if I move to new places. Try new environment. Got new challenging work.
 
 
But, I do love my current job. My boss pown started ask. What will happen to you in future? Will you go? Or just staying here? All the question I'll give clear answer by next year. But, right now I think I already have the answer. Prepare to face new challenging world. Yeeeehaaaaa!!!!!!
 
 
Perempuan is hardly nk buat keputusan. Tapi once dia buat keputusan, that is her final decision! I do think many many many time. Ok or not. Can or cannot. Etc... Tapi, kita tawakal, doa mudah mudahan d'permudahkan urusan. In sya Allah mana taw nasib menyebelahi kita. Amin... :)
 
Lots of love by TheTiramisuLovers

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Assalamualaikum

Gambar sumber dari google. Gold colour, cantik kan?



Hai semua..first time nk masuk contest ni..hahahahaha Follower pown berapa kerat ja...huhuhu -_-"
Bkn apenye....tgk pada tajuk contest tu sndiri, rasa minat nk cerita tu ada. Semua org ada cerita tersendiri kan...

Pada bloggers yang nk join contest ni, amat di alu-alukan. Contest ni dibawakan oleh Denaihati.com. :)



Last year ade tulis kat previous blog pasal wishlist2013. Tapi blog tu dah remove ganti dgn blog ni. So, I just screenshoot dkt fb je lah. Mmg wish untuk beli iPhone 5s. Nk dpt on the spot mmg x mampu la kan, so kena kerja n saving baru boleh beli.


Nak dijadikan cerita, awai tahun 2014, I got engaged. Keputusan yang dibuat secara tiba-tiba. So, choose which one you want? You want to save your money for your weeding or save money to buy this gadget? Lastly, I made decision, this phone will be forever my dream phone and Insyaallah kalo ada rezeki adalah..... So, let's start saving for my weeding Insyaallah early 2015. Dah lama dah start hehehe..sejak x jadi beli iPhone 5s kan...huhuhu 


Awalnya geram jgk la tgk my boss sendiri pakai iphone 5s. Gold colour gitu, siap show off. Hahahaha I know iPhone 5s have lots of function and it's make their user easy using it for their lifetime activities. Such as meeting, outdoor activities etc. But, now I just use Xperia, which is affordable to buy it and also easy to us it. Asalkan boleh call and message Alhamdulillah. Ce try tgk org x dak hp tu...bersyukur dgn nikmat yang dikurniakan..Amin.. :) 


This is my story. iPhone 5s gajet impian setiap blogger. *claps your hand* hahahaha... :)


So, sape2 nk join contest ni, boleh tgk syarat dia kat SINI.

Contest akan berakhir pada 11.59 PM, 24/08/2014. So, mari kita beramai2 join..mane taw untng dapat. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu. Hehehehe :) (Lepas tulis draf baru perasan ayat ni sama dgn blog penganjur...hahahaha..x pe ni pepatah org melayu kan..hehehe)


Yang ni antara penaja-penaja untuk contest ni...
 
 
Penaja utama: http://amariman.com/
 
 
 3. http://www.eridy.com
 4. http://www.hilalazmi.com...
 5. http://www.eizil.com/
 6. http://asamboi.my
 7. http://www.diarymama.com
 8. http://pendekarberkuda.org
 9. http://www.saji.my
10. http://abangensem.com
11. http://www.enveeus.com
12. http://www.pakarniaga.com
13. http://anarm.net
14. http://www.daddydee.net
15. http://www.sunshinekelly.com
16. http://sweetkurma.com
17. http://awn.my
18. http://mawarmerah2008.com
19. http://www.blogieta.com
20. http://www.broframestone.com
21. http://www.akmaomar.com
22. http://khairilmazri.com

23. http://wowberita.org/
24. Japan Budget Trip
 
 

Lots of love by TheTiramisuLovers


Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum


Alhamdulillah sekarang dah 15 Syawal... Masih ada yang buat open house, Alhamdulillah...meriah tak raya tahun ni? For me, this is raya last for me as a single lady...ce wah! Next year Insyaallah raya with my own small family..hehehe :)
 
 
#Throwback Raya first, sambut raya dkt kampong Kuala Muda, belah ayah. Raya dengan sepupu2 pergi visit saudara2 area kampong tu jgk, mmg x kenal sgt..tapi kenal2 muka..depa pown dah tua dah...dulu time kecik2 pi raya rumah depa mintak duet raya.
 
 
Bila kenangkan balik, suasana raya time kecik2 dulu x sama dgn suasana raya bebudak sekarang. Dulu dpt duet raya syiling seringgit dah bnyk dah. Syiling warna oren tu. Jalan kaki satu kampong. Beg duet dah penuh, balik bgi mak sruh simpan, pastu pi raya lagi. Hahahaha...
 
 
#Throwback Raya second day pi rumah En Tunang kat Penang. Makan nasi mandy ayam. Hahaha...sodap! First time try...matching dgn selera..hehehe Bakal Mak Mertua masak... :)
 
 
#Throwback Raya third day, pi majlis tunang kawan uni. Sampai sesat2 dok cari rumah dia. Hahahaha... Happy for her because x lama lagi, dia akan jadi isteri org! :) Bila kenangkan balik memory time zaman study kat uni dulu, dia lah teman gaduh, teman bertekak, teman study sesame, teman kongsi cerita perasaan. Dia x mcm org laen, she's independent woman, b'sungguh2, n rajin.
 
 
#Throwback Raya forth day, x pi mana2. Dok rumah. #Throwback Raya fifth day pi jenjalan Kulim. 
 
 
Our family differ dgn family org laen, kitorg x berapa sgt selfie2 ni. Gaya nk selfie ada ja x cukup korum. Hahahaha...
 
B'gambaq dgn adik sedas...hehehe >.<
 
 

 Lots of love by TheTiramisuLovers

Powerbank Penyelamat Nyawa HP

Assalamualaikum


Kurang dari seminggu lagi kita nak raya kan??? Rasa excited sat! Hehehe... >.< (Raya nk dekat dah weh!!!!) Hahahahaha

Ok, berbalik pada tajuk, baru2 ni I ada survey powerbank kat insta. Masa awal2 Ramadhan ramai la seller yang wat jualan promosi. Kalo ikutkan, niat mmg dah lama nk beli tapi...dek asyik tertangguh ja sampai la minggu lepas decide nk beli.

Bagi taw Encik Tunang kata nk beli sebijik. Lepas tu dia kata, kawan die pown ada jual. Bagi taw kat Encik Tunang nak warna n model sebijik mcm kat gmbr bawah ni...hehehe (Nak wana pink jgk kan.....huhuhu)

Screenshots picture through instagram
 
 
Lepas bagi taw kat dia kata nk beli kat sini. Die order kat kawan die terus. Dia bayarkan. Awwww sweetnye...hehehe Esoknya dah dpt parcel. Dapat terus try la..apa lagi kan...snap2 gambar bagi kat die...then I pown try la...cepat jgk dia charge... (Nampak jakun sat! Hahahaha)
 
 
 Model ni ada satu ja usb. Lengkap dgn kad warranty and pouch pink! :)
 
 
 Lepas guna charge hp powerbank energy tinggal 86%. Kena terbalik kan dia...bkn 98% ok... 
 
 
Igtkn saiznya kecik je..rupanya besaq tapak tgn kot..hahaha...x berat sgt la..ok la...
 
 
Dah banyk kali wish thanks kat die. Die kdg2 sweet jgk. Ye lah...laki bkn nk tunjuk sweet sgt. B'tempat jgk die nk tunjuk...hehehehe
 
Akhirnya dpt jgk powerbank....Alhamdulillah... Ada powerbank senang nk gerak. Ye lah smartphones cepat mkn bat3. X pasal2 kena cari plug nk charge. Ada powerbank senang. Even kau masuk dalam hutan or dok tgh laut pown boleh charge phone. Hehehehe....>.<
 
Ni nk balik raya ni, sampai kampong ja pakat berebut dgn sepupu nk charge hp....kalo rumah bnyk soket x ape...ni ada yg style pinjam charger la..x dan hp kawan tu nk penuh bat3, kawan ni nk pinjm plak...hahahaha
 
Ada powerbank kan senang...satu powerbank boleh charge bnyk hp kot....peace!
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers
 




Pray for MH17 & Pray for Gaza

Assalamualaikum
 
Hari ni dah masuk hari ke-21 umat Islam berpuasa. Tahun ni jgk Negara kita Malaysia telah ditimpa macam2 musibah. Ramadhan kali ni jgk, saudara Islam kita di Gaza turut berada dalam kesusahan angkara kekejaman zionis.
 
Semalam kita mendapat berita tentang kejadian MH17 yang telah ditembak ketika dalam perjalanan pulang dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.
 
Baru dapat berita pagi semalam time datang kerja, maklumlah x berapa tgk tv sgt. Bila sampai ofis bkk and baca berita through bharian online and mymetro online, terus istifar panjang2. Kasihan dengan nasib penumpang2 berkenaan yang tidak bersalah menjadi mangsa. Tak sanggup tgk video2 berkenaan. Tgk kepada bangkai pesawat sahaja, peluang dan harapan untuk segelintir mangsa hidup adalah tipis. Melain ada keajaiban daripada yang Maha Pencipta Allah S.W.T.
 
Kita sebagai umat Islam, sama2 lah kita berdoa supaya roh mereka tenang disana berjumpa yang Maha Esa. Doakan juga semoga ahli keluarga mereka tabah menerima dugaan yang besar ini. Bayangkan lah jikalau perkara sedemikian berlaku kepada keluarga kita. Tentu x sanggup kan? 
 
Ujian daripada Allah S.W.T hebat sungguh. Ada hikmah yang berlaku disebalik semua ini.
 
Buat saudara Islam kita di Gaza, titipkanlah doa buat mereka. Moga mereka juga tabah menghadapi dugaan yang lagi besar mereka terima. Amin.
 

Gambar sumber dari google
 
Lots of love by TheTiramisuLovers

Baju Raya! :)

Assalamualaikum
 
 
Alhamdulillah...hari ni dh masuk Ramadhan ke-16. Dah enam belas hari kita berpuasa. Rasa sekejap je kan..ke korang rase lama? Cepat sgt bulan mulia ni berlalu...tapi masih sempat lagi untuk umatnya melakukan amal ibadat dalam bulan yang mulia ini. Dapat ganjaran pahala berlebihan taw... Subhanallah...

Bila dah tengah2 puasa ni, ramai pulak kan yang akan buat persiapan untuk raya. Terutama cari baju raya. Time nk dkt raya lah ramai org nk beli baju baru. Bukan selaloo, mgkin bagi sesetgh individu akan rasa "time nk dkt raya lah boleh merasa dpt beli baju baru". Mgkin diorg ni bkn dari golongn yang berkemampuan....

Oleh itu, kita kena sentiasa bersyukur atas nikmat dan rezeki yang dikurniakan kepada kita dan belajar berkongsi dgn orang laen..Insyaallah akn dpt pahala...

For me, I dah janji dh dgn my family kata nk sponsor kasut raya untuk mak n my little sis. Alhamdulillah, dapat kotakan janji2 tersebut. Rasa senang sikit hati... Kasut beli kat Parkson SP sbb situ x ramai org, n kasut dari brand2 yang berkualiti..Kesian tgk mak pakai kasut yang x selesa..kan...So, beli lah yang ada kualiti sikit n selesa.

Baju raya yang ditempah sebelum puasa pown dah dpt dah. Happy! :)
 
So, baru2 ni I ada usha website tudung. Sbb tudung ja x beli lagi. So, mai jengah sini sat. Tudung Ruffle. Website ni my frozen Aten yg rekemenkan. Tudung die cantik2 n very2 affordable. X mahal n yg penting tudung bawal.
 
 
 
Ni gambar kat fb die. I beli jenis ni ja...sbb suka bawal senang nk pakai n senang nk bentuk. Ramai kot yang order kat Tudung Ruffle  ni. Yg penting servis die cepat. Nanti I nak order lagi ok...Thanks Tudung Ruffle!
 
 
Dapat parcel terus bukak n test! Senang nk bentuk tudung dia...best2! :)
 
 
Next, I ada order baju dress. Dah lama dh nk beli. Cuma x berkesempatan. So, usha my friend punya fb. Tgk2 baju yang dia jual. Ye, dia mmg jual baju. Also, servis yg sgt cepat. Order hari ni, esk dah dpt. Hehehe...thanks Miza! Nanti kite beli lagi ok...Semoga terus maju n sukses dalam dunia perniagaan ok.. :)
 

Dok bekenan baju ni dh lama dah...tapi kalo order skrang pown mesti x ade stock sbb dh lama kan. So, kita dpt pengganti die..yg kat bawah ni. Tara!!!
 
 

Suka gila baju ni. Pink colour gi tu! Suka2 >.< 
 
 
Nampak x excited di situ! Dapat terus try! Hahahaha
 
 
Dapat parcel, bukak, terus try..hahaha..muat2..tapi longgar sikit, so kena pakai belt nmpak cantik sikit. So sesape yang nk beli boleh try beli kat Mieyza Collection. Harga sgt berbaloi habaq mai. Insyaallah x menyesal. Thanks kawan! :)
 
 
Lots of love by TheTiramisuLovers

Salam Ramadhan

Assalamualaikum

Gambar sumber Google

Alhamdulillah hari ni dah hari ke-9 umat Islam seluruh dunia berpuasa. Terasa sekejap sgt dah masuk hari ke-9. Lepas tu nk raya plak... 

Di bulan yang mulia ini, kita dengar ramai yg telah berhijrah. Berhijrah menjadi lebih baik. Ada jgk kita dgr berita kematian, Innalillah..semoga mereka2 berkenaan tergolong dlm kalangan yang beriman...Insyaallah... Ada jgk kita dgr berita tidak berperikemanusiaan. Masyaallah......kesian..., Moga2 mereka yg tidak berperikemanusiaan itu mendapat balasan yang setimpal oleh Allah S.W.T.

Dibulan yang mulia ini, marilah sama2 kita tingkatkan amalan2 baik dan tinggalkan amalan yang tidak baik. Insyaallah akan dapt ganjaran daripada Allah S.W.T

Peace! :)

Lots of love by TheTiramisuLovers

Harum Malam Supplement Terbaik!

Assalamualaikum

Tgk tajuk pown dah taw kan. Dah ramai dah yang try supplement ni. Ramai yang cakap supplement ni mmg bagus. Alhamdulillah, I already tried it, and the result is mmg berkesan. X kisah la yang x kawin pown boleh amik, yang dah kawin pown boleh amik.

Kita as perempuan kena jaga penampilan luaran dan dalaman. Sebab kecantikan luaran terserlah apabila kecantikan dalaman terjaga. Bukan kecantikan dari segi fizikal sahaja, kecantikan rohani dan jasmani pown kena titik beratkan. Aceceh....dah macam bagi tazkirah plak..hehehe

Sebagai contoh, try kita tgk mak mak kita..still cantik lagi kan, pandai diorg jaga badan diorg kan sebab masa muda2 diorg akan amalkan petua turun temurun. My mum dulu suka makan jamu2, ulam2 dan amalkan pemakanan yang sihat. Kalo bebudak skrang, tgk sayur hijo sikit pown x nak apatah makan sayur hijo. Hahahaha...



Harum malam ni harga sebotol (kalau area utara la) RM25, kalo beli dua botol RM50. Selalu I beli kat Giant SP, depan guardian ada kedai jamu nama Awatif. 

Dah ramai dah blogger wat review kan, so kebaikan dia yang I boleh rasa, sebab x kawin lagi kan so dia membantu mencantikkan kecantikkan dalaman. Keputihan berkurangan, rasa lebih bertenaga, muka rasa glowing sikit, dan dpt membantu shapekan bentuk badan. Kalo nk taw mcm mana kebaikan dia lagi, try beli n minum.

Cara minum dia satu sudu pagi dan satu sudu malam. Dua kali sehari la. Tapi I nk jimat, I minum malam je..hehehehe

Dan satu lagi pesanan amat2 penting, lepas bukak botol supplement ni, supplement ni kena simpan dalam peti sejuk taw. Jangan sesekali letak dlm suhu bilik or high temperature. Kalo tidak, rosak terus supplement ni. Igt taw pembaca2 sekalian, simpan dalam peti sejuk taw. Peace! :)

Lots of love by TheTiramisuLovers